Login

免註冊即享有會員功能

查看: 12866|回復: 251

ALPHA MK III

超級版主

KOS 發表於 2014-4-8 13:13:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
見到近來市面比較冷清,所以我想搞款DIY 耳放比到大家玩下.有感於之前Alpha受歡迎程度都算高,因此用Alpha來做新款機應該仲有人中意掛?
見到標題系"Alpha MKIII" 用Alpha來提升到三代就一定要有吸引既地方比到大家玩到.
有見於目前大家既玩向都偏向USB DAC,所以系MKIII中呢個USB解碼就一定需要加入.
甘最少USB既解碼都要可以支持到24Bit96KHz既升頻.
近來睇過市面上既IC,仲有參考過之前有段時間好熱既
NwAvGuy ODAC 原來ODAC都系用TE7022呢粒台灣芯片來做USB既解碼.
http://www.gfec.com.tw/documents/10157/11043/TE7022SL_PB-v21.pdf
原廠介紹TE7022呢粒芯片既特色.
做緊解碼既系ES9023原廠既介紹
http://www.esstech.com/PDF/ES902 ... 0.2aPB%20110117.pdf
由ES9023直出Line信號,可玩換OPAMP既特色少左/
介紹完呢個之後,再來睇下我既想法.
MKIII要做到USB解碼,當然要選一款高過TE7022功能既芯片.
有感於此我繼續網上揾.
剛好有朋友介紹到一款SA9023
揾下資料:
http://www.kinstart.com.cn/backu ... %8A%AF%E7%89%87.pdf
剛好本身呢粒野都同TE7022自己做過對比.
來睇下截圖

原來經過年幾後,系USB解碼上都系一樣大競爭.
系功能上SA9023比起TE7022都有明顯既進步,行業上既競爭得益就系我地D玩家
所以有呢個對照表可以睇到用SA9023都系唔錯既選擇.
選到USB芯片後,當然要選下用咩做解碼芯片?
大家有咩提議? 用宜家最熱門既?
我自己心目中有幾個選擇:
1,WM8740呢個能見度極高既DAC解碼芯片,當然唔洗點解釋,太多廠機用更多系市面上DIY DAC套件既首選.
http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/Wolfson/mXyzqzrs.pdf
2,ES9018近來熱門既32bit解碼芯片,好幾款Player或DAC廠都選用來做主解碼芯片.
http://myl8test.files.wordpress. ... -datasheet-here.pdf
3,AK4398近來另一粒熱門解碼新品日本AKM出品,AKM既DAC一直都有好好既評價.作為呢粒新出既新品一樣有唔錯既評語.
同樣系有支持到32Bit既解碼.
如有其他解碼芯片歡迎提供意見!!
不過跳過呢個DAC後,要提既系會用LPF線路(低通濾波電路),呢個既好處系可以比到大家玩到換OPAMP變聲底既樂趣!
不過電路架構中電源會複雜好多,不過都可以解決到!
系電池供電中可能系使用時間上會耗電小小!
呢個系先頭構思既DIY 套件,暫時既電路架構,歡迎大家比D意見.
當然又要講返主要既問題:就系價格!!
呢個系大家興趣最大既地方之一.
希望系699呢個價位做到出來,當然包括外殼.
呢個計畫需要大家既意見!歡迎提出!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
人人為我;我為人人
人人毒我;我毒人人

超級版主

KOS  樓主| 發表於 2014-8-22 09:21:00 | 顯示全部樓層
台機進一步的消息,比個圖大家望下就知

開始進入可以聽到音樂既階段,不過DSD播放的方面仲系度調緊。
USB都仲未完善。
待續。。。。

本帖子中包含更多資源

x
人人為我;我為人人
人人毒我;我毒人人

超級版主

KOS  樓主| 發表於 2014-8-2 01:02:54 | 顯示全部樓層
開始進入半硬軟件階段.
不過零件仲未齊!

本帖子中包含更多資源

x
人人為我;我為人人
人人毒我;我毒人人

超級版主

KOS  樓主| 發表於 2014-7-24 15:11:47 | 顯示全部樓層
終於都收到電路板!

本帖子中包含更多資源

x
人人為我;我為人人
人人毒我;我毒人人

超級版主

KOS  樓主| 發表於 2014-11-29 00:23:01 | 顯示全部樓層
呢個進度進入第二次樣品階段.
人人為我;我為人人
人人毒我;我毒人人

超級版主

KOS  樓主| 發表於 2014-8-10 22:47:44 | 顯示全部樓層
lpc041088 發表於 2014-8-10 21:28
想問下Opamp部分係用雙定單?

運放有用到雙同單
人人為我;我為人人
人人毒我;我毒人人

超級版主

KOS  樓主| 發表於 2014-8-10 23:16:24 | 顯示全部樓層
lpc041088 發表於 2014-8-10 22:55
希望可以好似MK2果時咁有推薦opamp同埋有團購
手上既opamp早前已經放晒...又要再收集過
...

呢個到時會有相關既公佈.
人人為我;我為人人
人人毒我;我毒人人

超級版主

KOS  樓主| 發表於 2014-7-27 19:32:09 | 顯示全部樓層
開關電源到手!
手感非常既好!

本帖子中包含更多資源

x
人人為我;我為人人
人人毒我;我毒人人

超級版主

KOS  樓主| 發表於 2014-5-24 11:25:07 | 顯示全部樓層
隨身同臺式有一定既唔同設計老慮.
系隨身設計中我唔會做平衡設計,因可對應使用既器材好少,由於使用電池既關係,做平衡設計系用電設計上電路會複雜好多.
相反系臺式機種,由於可以對應其他音響器材既應用,所以平衡有一定既用途.
在加上由於用到濕電,系電源設計上唔洗擔心其使用時間.
所以相對電源設計難度冇甘高.
人人為我;我為人人
人人毒我;我毒人人

超級版主

KOS  樓主| 發表於 2014-5-22 09:27:23 | 顯示全部樓層
mow2000 發表於 2014-5-22 08:03
便攜USB DAC Headamp滿足了,架構太大倒不如做台式機,不如推出兩款產品迎合不同需要 ...

呢個提議都唔錯
人人為我;我為人人
人人毒我;我毒人人

新手上路

howardyiu 發表於 2014-4-8 22:10:20 | 顯示全部樓層
Sorry, 想問下有無可能整倒部dac 連pre amp for cas 出有源喇叭

類似 ca 既dac magic 咁

唔知l成本?

超級版主

KOS  樓主| 發表於 2014-4-8 22:14:43 | 顯示全部樓層

呢部系protable既USB DAC Headamp同埋呢個計畫中會留Line信號出來,應該可以滿足你接有源喇叭既要求!
人人為我;我為人人
人人毒我;我毒人人

超級版主

KOS  樓主| 發表於 2014-4-8 22:52:15 | 顯示全部樓層
上網睇見到ES9018相當既貴!
人人為我;我為人人
人人毒我;我毒人人

初級會員

undead-joker 發表於 2014-4-8 22:57:46 | 顯示全部樓層
有少少問題...

SA9027/3 datasheet 聲稱有32bit I2S output...但係得一隻IO pin select 16bit/24bit...係咪9027 會變成 select 24bit/32bit?
ES9018 有好多data input pins...會唔會太over-spec...
DAC output 都係 differential...會唔會考慮預留XLR output circuit?? (ES9018 datasheet 有 recommended circuit)

超級版主

KOS  樓主| 發表於 2014-4-8 23:08:12 | 顯示全部樓層
SA9023系冇支援到32bit既,但SA9027就有支援到32Bit同埋可以走異步傳輸/DSD.
用呢個牌子同TE7022都好已內置驅動軟件,唔洗另外安裝.同TI既TAS1020有D分別.當然TAS1020就舊好多.
至於ES9018睇數據只系可以支援32Bit,其他好唔好就見仁見智, 預留XLR輸出都冇問題,問題系留出來作用不大.
人人為我;我為人人
人人毒我;我毒人人

超級版主

KOS  樓主| 發表於 2014-4-9 08:53:25 | 顯示全部樓層
再整理下呢部新DIY機想有既一D主要功能:
承續之前兩代既Alpha外殼用到一樣的拉絲外殼.
使用鋰電池,內部使用電源升壓供電.
可使用一組Line In信號.
一組USB 解碼.
輸出有兩組一組耳放,一組輸出USB解碼後既Line Out信號(或有提議預留多一組XLR信號主要來自USB轉換)
USB端口充電功能.
主要既插件零件要大家來焊接類似Alpha MKII甘.
調試上會儘量簡單易砌.
LPF線路上會預留可換Opamp既IC座.呢個應該系最主要既玩法之一.
未決定既地方應該系會唔會用MCU做控制,如果用MCU既話有機會用到編碼制來作為音量控制.
暫時甘多歡迎提議!
人人為我;我為人人
人人毒我;我毒人人

初級會員

dandanhk 發表於 2014-4-9 16:30:46 | 顯示全部樓層
正當我想由qa350轉dx90果陣黎單咁既野呀…我都係為左個24bit/32bit解碼姐…
不過,qa350得opt/coaxial out.....所以好睇今次mk3個in有無其中一樣了,如果沒…就…直接上dx90><

初級會員

travischan 發表於 2014-4-9 18:56:42 | 顯示全部樓層
留名支持

初級會員

s95528 發表於 2014-4-9 21:56:21 | 顯示全部樓層
希望可以薄的和細的,因此方便出街

中級會員

milongra 發表於 2014-4-9 23:17:13 | 顯示全部樓層
s95528 發表於 2014-4-9 21:56

以目前見到既SPEC,如果全部用貼片都仲可能做到薄,但考慮到有焊件有得換opamp,薄極都要有ic座+ic咁高啦

超級版主

KOS  樓主| 發表於 2014-4-9 23:57:03 | 顯示全部樓層
dandanhk 發表於 2014-4-9 16:30
正當我想由qa350轉dx90果陣黎單咁既野呀…我都係為左個24bit/32bit解碼姐…
不過,qa350得opt/coaxial out. ...

呢部機有USB同Line in如果要多埋OPT或同軸既話,電路架構會更加大。你既要求應該我部DNA可以滿足你,不過暫時DNA仲未可以供應到。MKIII應該唔得。
人人為我;我為人人
人人毒我;我毒人人

超級版主

KOS  樓主| 發表於 2014-4-9 23:59:36 | 顯示全部樓層
s95528 發表於 2014-4-9 21:56

師兄有見過Alpha?
MKIII都喺用呢個殼來完成外殼需要。
Alpha既Size:71X98X25MM。
人人為我;我為人人
人人毒我;我毒人人

超級版主

KOS  樓主| 發表於 2014-4-10 00:04:08 | 顯示全部樓層
dandanhk 發表於 2014-4-9 16:30
不過,qa350得opt/coaxial out. ...

雖然仲未可以提供到到可以比你先睇睇之前的帖,
呢個都應該好多有報名既師兄想知道結果,其實外殼已全部搞定,但因之前冇時間焊板而拖慢進度!
http://www.oridio.com/bbs/forum. ... 2&highlight=DNA
人人為我;我為人人
人人毒我;我毒人人

超級版主

KOS  樓主| 發表於 2014-4-10 09:58:49 | 顯示全部樓層
macaofriend 發表於 2014-4-10 09:18
強烈希望DNA可重見天日。

一定會重見天日既
人人為我;我為人人
人人毒我;我毒人人